Εκδήλωση “Το Ιστορικό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Ανατολής ΑΝΑΣΤΗΛΩΜΕΝΟ”

8η γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας
18 Σεπτεμβρίου 2019
Αναβολή της 11ης Πανθεσσαλικής Γιορτής Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων
1 Σεπτεμβρίου 2020

Εκδήλωση “Το Ιστορικό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Ανατολής ΑΝΑΣΤΗΛΩΜΕΝΟ”

εκδήλωση αναστήλωση μονής

Δελτίο Τύπου

«Το ιστορικό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αναστηλωμένο» Ομιλίες και παράλληλα έκθεση φωτογραφιών στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας–Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα

Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 19:00

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, σε συνεργασία με την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα γίνει η παρουσίαση του ιστορικού Μοναστηριού του Τιμίου Προδρόμου Ανατολής αναστηλωμένο.

Η Μονή ιδρύθηκε και οργανώθηκε από τον οσιομάρτυρα Άγιο Δαμιανό, τον εν Κισσάβω, το 1550 π.Χ περίπου. Αφού ο Άγιος Δαμιανός εγκαταστάθηκε σαν ασκητής στο όρος Κίσσαβος συνάχθηκαν γύρω του κάποιοι μοναχοί για τους οποίους έκτισε το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου αξιοποιώντας και παλαιότερα κτίσματα του 10ου αιώνα που ανήκαν στο γνωστό «Όρος των Κελλίων». Λειτούργησε μέχρι το 1897 μΧ. , όπου καταστράφηκε από τους Τούρκους και διαλύθηκε ως καθίδρυμα το 1900 περίπου.

Το 1980 ανασυστάθηκε από ομάδα μοναχών που προσπάθησαν να την αναστηλώσουν χωρίς επιτυχία και την εγκατέλειψαν.

Το 2004 μετατράπηκε σε γυναικεία Μονή με ενέργειες της σημερινής μοναστικής αδελφότητας, η οποία εγκαταστάθηκε το 2000 με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αγιάς κ. Ιγνατίου.

Το 2005 εκπονήθηκε μελέτη για την Αναστήλωση της Παλαιάς Μονής από την κ. Θεοχαρίδου και τον Οκτώβριο του 2016 άρχισε η αναστήλωση η οποία έχει μερικώς αλλά επαρκώς ολοκληρωθεί.

Η Μονή, κατά τα παραδοσιακά πρότυπα αναπτύσσεται γύρω από το Καθολικό, το αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο. Ο Ναός είναι μια απλή βασιλική με δίρριχτη στέγη και το εσωτερικό του κοσμείται με αξιόλογες και πρωτότυπες νωπογραφίες. Περιμετρικά του Ναού βρίσκονταν τα κελλιά των μοναχών, τα εργαστήρια και οι βοηθητικοί χώροι, χώρος υποδοχής των προσκυνητών καθώς και ένα παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

  • Χαιρετισμός εκπροσώπου της Μητρόπολης Δημητριάδος
  • Σταυρούλα Σδρόλια, δρ. βυζαντινής αρχαιολογίας, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Η μονή Προδρόμου Ανατολής και η σημασία της για την τέχνη του 16ου αιώνα.
  • Ελένη Τσιμπίδα, δρ. βυζαντινής αρχαιολογίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Εικονογραφικοί κύκλοι στον εντοίχιο διάκοσμο του καθολικού της μονής Προδρόμου Ανατολής.
  • Ρίζος Κομήτσας πρώην Δήμαρχος, Οι κάτοικοι της Ανατολής και ο συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα στους κατοίκους και την Ιερά Μονή.
  • Μοναχή Θεοδέκτη, ηγουμένη της Ιεράς Μονής

Παράλληλα, στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών με θέμα την Ιερά Μονή πριν και μετά την αναστήλωση.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 16 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2019.


Πληροφορίες

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη Λάρισας
τηλ. 2410616266, 2410623615
info@katsigrasmuseum.gr

error: Content is protected !!